När du ska flytta bör du bocka av denna lista över saker du inte får glömma. Vi går igenom allt från hur du flyttar till så bra pris som möjligt till vad många brukar glömma rent praktiskt när de byter bostad.
Om du bestämt dig för att ta in hjälp för flytten bör du så snart du har möjlighet börja med att kontakta några olika flyttfirmor och be dem om priser. Då är det enklare för dig att dels få en flyttfirma till ”rätt” pris för just din flytt eftersom du kan matcha priserna mot varandra, och dels kan du enklare vaska fram den flyttfirma som känns bäst. Detsamma gäller om du tänker ta hjälp av släkt och vänner för din flytt, var ute i god tid! Det minskar risken för sura miner och öka risken för att du faktiskt får hjälp.
Dels behöver du sannolikt kontakta ditt försäkringsbolag för att flytta hemförsäkring till ditt nya boende (eller höra runt och se om du kan hitta ett nytt försäkringsbolag). Flyttar du till ny typ av boende kan du behöva se över än mer, till exempel om du flyttar från lägenhet till villa, då kan en villaförsäkring behövas. Flyttar du till en bostadsrätt behöver du något som kallas för bostadsrättstillägg. Hör med ditt försäkringsbolag vad de rekommenderar och vad din nya försäkringspremie blir.
Föga förvånande är det tusentals svenskar som varje månad glömmer att göra adressändring. Gör det så fort du vet att flytten blir av, och passa gärna på att eftersända posten också.
Även telefoni och bredband bör vara något du tidigt tar tag i, inte minst med tanke på att det ofta kan finnas uppsägningstider.
Om du anlitar en flyttfirma kan du ibland via dem även få hjälp med att flyttstäda. Denna kostnad ger i så fall rätt till RUT-avdrag, vilket betyder en skattereduktion som halverar priset för städningen. Kom ihåg att göra städningen noggrant direkt så slipper du en ”surdeg” när flytten är klar och den som flyttat in i ditt gamla boende känner att städningen inte var tillfredsställande bra.
Anmäl till ditt elbolag att du flyttar. Ibland kan du behöva ange ”anläggnings-ID” för ditt hem, vet du inte vad du hittar detta brukar ditt elbolag kunna bistå med det.
Flyttar du till villa eller radhus kan sophämtning behöva lösas, men hör i första hand med eventuell samfällighet eller förening för att höra om det ingår i er avgift. Utöver ovanstående saker kan det finnas ytterligare saker att ta hänsyn som är specifika för just er flytt. Ta en stund och sätt dig med papper och penna och med utgångspunkt i vår checklista kan ni börja lista vad ni behöver lösa fram till flyttdagen.