20 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Flytt enligt Bohag 2010– här är alla regler

En flyttfirma du anlitar bör följa de riktlinjer som finns i Bohag 2010, det dokument där Konsumentverket och flyttbranschen tillsammans kommit överens om hur saker bör gå till när en flyttfirma utför uppdrag åt såväl privatpersoner som åt andra företag. Att utgå från Bohag 2010 när du förhandlar och till slut kommer överens om ett avtal med din flyttfirma är en god idé. Då har båda parter samma utgångspunkt i hur flytten ska gå till och vilket skydd du som konsument har.

Flyttfirman ansvarar för bohaget hela vägen

En viktig sak som Bohag 2010 tar upp är att flyttfirman ansvarar för hela bohaget, hela vägen. Det spelar alltså ingen roll om du anlitar en flyttfirma som sedan till exempel anlitar en underleverantör, eller vilket fordon som flytten sker med, eller vilken individ som rent fysiskt utför jobbet – flyttfirman du anlitat ansvarar för hela bohaget. Enligt detta regelverk lovar också flyttfirman att du som kund ska få se avtalet er emellan innan påbörjat uppdrag, du ska alltså inte behöva oroa dig för ett avtal du inte fått se när flytten redan påbörjats. Även om flyttfirman är ansvarig för dina möbler, lådor och annat som flyttas så bör du vara medveten om att du som kund ansvarar för att allting packas på bästa sätt för att minimera skaderisk. Om något skadas under flytten och det kan antas bero på dålig förpackning så har inte flyttfirman något ansvar. Se därför till att skydda ömtåliga saker noggrant för att de ska kunna klara av en potentiellt skakig flyttbil på väg mot sin nya adress.

Skyldigheter hos den som flyttar

Som konsument har även du en del skyldigheter gentemot flyttfirman. Framför allt är det viktigt att du upplyser dem om alla särskilda förutsättningar för din flytt. Exempelvis:
  • Särskilt svårflyttade saker, tunga möbler och liknande.
  • Särskilt dyrbara saker.
  • Möbler eller lösöre som på något sätt kan orsaka skador på den som flyttor.
  • Hur mycket som ska flyttas och vilka förutsättningar i form av hiss, trappor och andra särskilda detaljer för just er flytt.

Kort sagt, upplys flyttfirman så detaljerat du bara kan, det vinner ni båda på!

När det gäller priset för flytten så säger Bohag 2010 att ni ska avtala om hur detta räknas fram. Det kan ske på löpande räkning eller fast kostnad – det viktiga är alltså att ni avtalar om vad som gäller innan.

När det gäller försäkring vid flytten så ska flyttfirman du anlitar ha transportansvarsförsäkring, men det kan även vara en god idé för dig att skaffa en egen försäkring, så kallad objektförsäkring, för särskilt dyrbara saker, för att vara säker på att ha skydd om en skada uppstår som till exempel sker på grund av dålig packning som du själv utfört (då har inte flyttfirman ansvar för skadan). Vill du veta mer om Bohag 2010 kan du läsa allt hos Konsumentverket.

Vill du omgående försöka hitta en prisvärd och seriös flyttfirma som följer Bohag 2010? Då är det bara att följa länken nedan för att enkelt och snabbt jämföra priser från några olika flyttfirmor i ditt område.

Ta in prisförslag från flera flyttfirmor här >>