8 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Vad kostar det att anlita en flyttfirma?

Det finns några olika saker som påverkar kostnaden för att anlita en flyttfirma. För en exakt prisuppgift för just din flytt rekommenderar vi alltid att jämföra flera olika prisförslag från olika flyttfirmor – då kan du relativt lätt se vad som är ”rimligt” pris för dig.

Löpande räkning eller fast pris

Det vanligaste är att en flyttfirma debiterar ett timpris, och sedan får du faktura efter avklarad flytt när ni vet hur många timmar det hela tog. Vad ett normalt timpris är varierar väldigt mycket, beroende på den enskilda flyttfirman, var och när flytten sker samt vilken typ av bil som flyttgubbarna använder. Det andra alternativet är att anlita flyttfirman på fast pris, ett på förhand avtalat pris som gäller oavsett hur lång tid det hela tar. Oftast kan detta bli lite dyrare för dig som kund men du har å andra sidan då tryggheten att veta vad det kostar och du behöver inte oroa dig för obehagliga överraskningar.

Faktorer som styr priset på flytt

Vad avgör då vad du får betala?
  • Om du är ute i god tid ökar du dina möjligheter att jämföra olika flyttfirmor och också kunna hitta den som ligger bäst i pris. Är du sent ute blir det fota så att det gäller att hitta ”första bästa”.
  • I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö kostar oftast flyttfirmorna lite mer. Du har å andra sidan också ett större utbud att välja på där vilket kan ge dig chans att förhandla bättre.
  • Att betala vitt för flytten bör alltid vara en självklarhet. I rena kronor kan du säkert hitta en ”svart” flyttfirma billigare, men då saknar du helt och hållet skydd om något går snett. Därför ska du alltid se till att flyttfirman har F-skattesedel (fråga om deras organisationsnummer!).
  • Avstånd och tid. Förklarar sig självt en flytt över längre sträcka och somt ar längre tid kostar mer än en flytt inom en och samma kommun.
  • Särskilt otympliga möbler. Prata alltid med flyttfirman på förhand om du har något möblemang eller annat som ska flyttas som är större eller tyngre än vad som kan vara normalt i ett bohag. Detta kostar alltid lite extra men om du för en dialog med flyttfirman på förhand blir det antagligen billigare än om de tas på sängen och måste lösa den tunga flytten på stående fot.

Bekräfta priset i skrift

Skriv alltid ett avtal på det pris ni är överens om, oavsett om det är en taxa per timme eller en fast summa. Så länge ni har det på papper med underskrifter så eliminerar ni risken för diskussion om priset i efterhand. Det övergripande rådet är sammanfattningsvis att alltid jämföra olika flyttfirmors priser innan du väljer vem som ansvarar för din flytt.


Ta in prisförslag från flera flyttfirmor här >>